Ta plats i talarstolen.

Vi håller på att avsluta våra argumenterande tal i årskurs 7. Eleverna har varit fantastiskt duktiga och kreativa. Att lyssna på deras tal har verkligen varit en ynnest. Jag kan se flera utav dem som jurister, lärare, politiker i framtiden. Ämnen som behandlats är bland annat:

-De är viktigt att äta frukost varje dag.
-Cheerleading är en sport.
-Inför gratis kollektivtrafik i Borås.
-Börja inte röka.
-Fler fritidsaktiviteter till ungdomar i kommunen.

Att hålla ett argumenterande tal med tes, argument, motargument, lösning/konsekvens innehållande retoriska figurer och rätt så formellt språk är en utmaning för elever i år 7. I höstas hävdade en förälder till klassen som arbetade med uppgiften då att uppgiften var för svår för en 13-åring, men jag envisades och menade på att med rätt stöd och input så kan en elev i år 7 visst klara av en sådan här utmaning. Och med facit på hand hade jag rätt. Jag har sällan hört så fina tal och alla har klarat av det med bravur. Dessutom, när jag utvärderade arbetet med klassen ansåg 100% av eleverna att svårighetsnivån var lagom. Det säger ju en del.

Jag har läst en del om #talasomted och blir väldigt inspirerad av det arbetssättet. (Du kan läsa mer HÄR.) Det kommer att bli mitt nästa steg, nästa termin, att låta eleverna framträda inför en större publik. Det är ju synd att inte fler får höra dessa fantastiska ungdomar.

Jag frågade klassen igår om någon kunde tänka sig att hålla sitt tal på föräldramötet om några veckor och glädjande nog räckte flera upp handen. Kul att få visa upp det arbete som vi är stolta över!

/Hanna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s