Tankar i maj.

Maj är en komplicerad tid. Sommaren är här- i princip. Det är grönt, skönt och varmt. Men som lärare hinner man inte uppleva underbara maj, tyvärr.

Maj är turbomånaden. Det är nu allting ska hända. Prov och inlämningar ska fixas, betyg matas in, nationella prov ska skrivas in, sorteras och arkiveras, nya sjuor ska träffas, niornas fest ska fixas, grillkväll med kollegorna ska genomföras, böcker ska in, salar och skåp ska städas ur. Och allt detta i 26-gradig värme (ja, det är sant, vi har mätt i vårt arbetsrum). Alla är stressade, pressade och på tårna. Det finns överhuvudtaget inget utrymme för felsteg eller oförutsedda händelser- då exploderar det. Eleverna är trötta eller uppspelta. Niorna är många fall nervösa och spända inför att sluta på sin trygga arbetsplats och gå vidare till något nytt och okänt. Ja, det är verkligen extra turboeffekt nu i slutet av vårterminen.

Samtidigt som jag räknar ner till avslutet och semestern som hägrar där borta om några veckor så kan jag inte låta bli att snegla mot hösten och det som komma skall. Jag tycker om att få börja om. När ett läsår ligger som en tom duk framför mig och jag kan få börja fylla den med innehåll. Jag tycker om att få göra nytt, både från grunden och att få använda det jag tidigare gjort med mina elever och göra det bättre.

Problemet just nu är att jag har FÖR många idéer och projekt på gång. Även om jag gärna skulle vilja genomföra dem alla så vet jag att det inte kommer att gå- jag skulle inte orka helt enkelt. Men allt måste inte bytas ut eller göras om. Vissa saker måste få ligga kvar som andningshål, vilopauser.

Ett sådant är till exempel att under några veckor arbeta i läroboken i engelska (som jag alltså använder väldigt lite i undervisningen för övrigt). Då jobbar vi traditionellt med text och glosor. Elverna får själva välja text efter svårighetsgrad men hela klassen arbetar med samma uppgifter.  Både eleverna och jag tycker att det är skönt att få jobba med denna ”enkla” uppgift: jag behöver inte vara så värst kreativ och eleverna vet precis vad de ska göra (”uppgift 1, sen uppgift 2”, osv.). I svenskan lägger jag ibland in en läsvecka där eleverna får lustläsa valfri bok. Då har jag chans att komma ikapp med bedömning och planering. Ett hett tips om du undervisar i samma ämnen som jag.

Men innan jag börjar skissa för mycket på de nya uppgifter jag skulle vilja sätta i verket nästa år (till exempel talasomTED, Spoken Word, Brev till samhället, bokprojekt à la Sandgärdskolan) så behöver jag överleva de resterande dagarna, avrunda och sedan vila upp mig ordentligt. Först då orkar jag leverera ett helt läsår.

/Hanna

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s