#AfkVarberg14 – ett värdigt avslut!

Läsåret fick verkligen ett värdigt avslut i och med att jag hängde på Skolsmedjan i deras unconference om lärande organisation. Två dagar i soliga Varberg tillsammans med 150 andra utvecklingsintresserade lärare, specialpedagoger, rektorer, politiker och andra allmänt intresserade av det givna temat fick knyta ihop vårterminen. Innan jag slår igen porten till läsåret 13/14 så tänker jag att det nog är smart att samla ihop tankarna efter många timmars intensivt diskuterande, reflekterande och lyssnande. Om inte annat så för att jag själv ska komma ihåg alla ”braigheter” som sades av föreläsarna. Så, en kort summering av det jag tar med mig från dagarna i Varberg följer nedan (man kan också läsa sig igenom det intensiva Twitterflödet från dagarna via #afkvarberg14):

 • “Det är bara det som man gör som blir gjort.” Bara prat bidrar inte till utveckling. (Ylva Källman)
 • “Vänj dig vid kaos och oordning.” Detta är naturligt i en lärande, utvecklande organisation. Vad man behöver lära sig att hantera ångesten och frustrationen som kan infinna sig. (Ylva Källman)
 • ”Jobbar ni ihop eller bara samtidigt?” (Ylva Källman) Något att fundera på tillsammans med sina kollegor?
 • Man behöver lära av varandra och ge varandra feedback. Men för att ge feedback behöver förtroendet mellan kollegor vara bra, så bygg förtroendekapital. Det kan t.ex. göras genom att se bra saker som andra gör, då är det lättare att ge kritik senare. (Ylva Källman)
 • Att tänka på utveckling som ”myrkolonioptimering”. En myra ger sig iväg från stacken och hittar något gott och tar med sig fler och fler myrkompisar till gottestället. Till slut blir det till en stig, som i sin tur växer till en stor stig – utveckling har skett. (Christian Jerhov)
 • “Att lyckas i skolan är en ung människas viktigaste skyddsfaktor”.  (Per Kornhall) Om vikten av att klara av 9:an och vilka dåliga odds en elev som inte går ur grundskolan har till att leva ett fullgott liv. Nedslående, men oerhört viktigt att kämpa för varenda unge vi har!
 • “En bra fortbildning är den som skapar en skillnad för de elever du har.” (Per Kornhall citerar Helene Timperley)
 • Vad som är viktigt för att skolutveckling ska kunna ske: 1)Låg nivå av rädsla 2)Se till att ha mycket information 3) Erkänn problemen. (Per Kornhall citerar Ray Rist)
 • ”Lärare som inte lär sig genom annat sätt än genom trial and error är en belastning för sina elever.” (Per Kornhall)
 • ”The ones who do are the ones that decides.” (Måns Adler)

Måns Adler avslutade sin föreläsning med att säga att människan lär sig i grupp. Och det är ju så det är. Att få möjligheten att sitta ner tillsammans med andra och ”provtänka”, som någon klok person sa i Varberg, ger ju väldigt mycket. Det är svårt att utvecklas ensam utan en kontext, sammanhang. Vi behöver varandra.

HÄR finns den Padlet som fungerade som anslagstavla under (och även efter) AFK.

Nu får sommaren ta fart på riktigt och skoltankarna vila ett tag. Sedan ska jag fundera vidare på hur jag ska förvalta det jag tagit med mig från #afkvarberg14 så att i alla fall något sipprar ut till kollegorna på jobbet och sätter några spår i mina egna praktik. Nästa år hoppas jag att fler från Engelbrektskolan hänger med till Varberg!

Stort tack till smederna i Skolsmedjan för allt arbete som ni lagt ner för att möjliggöra möten, kommunikation och lärande!

Glad sommar!
/Hanna

 

Annonser

One thought on “#AfkVarberg14 – ett värdigt avslut!

 1. Ping: #AfkVarberg14 - ett värdigt avslut! | Jerh...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s